Overslaan en naar de inhoud gaan

Nesting Between Fingers, Twelve Limbed Wish (2)

Luca Vanello

Nummer BK009204
Categorie installaties
Bewaarnemer S.M.A.K.
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Luca Vanello (°1986) verkent materiële, technologische en biologische processen in niet-menselijke organismen. Hij maakt daarbij vaak gebruik van takken en bladeren als basismateriaal, die hij een transformatieproces laat ondergaan met chemische stoffen en combineert met industriële materialen. Het resultaat is een sublieme nature morte waarbij hij de materialiteit en cycli van vergankelijkheid en biologisch verval benadrukt.

Nesting Between Fingers, Twelve Limbed Wish (2) (2020) is deel van een reeks studies die een nieuwe relatie formuleren tussen mens en niet-mens vanuit het startpunt van gedeelde kwetsbaarheid. Deze studie vertrekt van een plant. Dit werk bestaat daarnaast uit een zwarte 3D-geprinte prothese van een vogelpoot die de kunstenaar opwarmde en vormloos maakte. Vanello verwijderde de chlorofyl uit de plant, een ingreep die zijn natuurlijke cycli pauzeert. Door de prothese organisch te maken en het organische artificieel, poogt hij het onderscheid tussen natuur en machine te vervagen. Zijn poëtische titels combineren verschillende contexten, een weerspiegeling van de combinatie van materialen in zijn werk.

Luca Vanello had solotentoonstellingen in Museion (Casa Atelier), Bozen (IT, 2019) en Verbeke Foundation, Kemzeke (2021). Zijn werk werd getoond in groepstentoonstellingen in KW (3 ½), Berlijn (2015), M HKA, Antwerpen (2020), Extra City, Antwerpen (2021), Netwerk Aalst (2021) en MAGCP, Cajarc (FR, 2022).