Overslaan en naar de inhoud gaan

Vleugel 1

Leen Van Tichelen

Nummer BK009417
Categorie installaties
Bewaarnemer M HKA
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Leen Van Tichelen (°1981) volgde een opleiding in de schilderkunst maar algauw verdiepte ze zich in collage- en installatiekunst. Bij de verkenning van uiteenlopende technieken speelt papier telkens een cruciale rol, als drager en sculpturaal materiaal.

Vleugel 1 (2014) is deel van een serie van drie werken, die een sleutelrol speelden in de verdere ontwikkeling van haar oeuvre. Ze gebruikt hier restanten van verschillende papiersoorten, die ze samenbrengt tot een nieuwe compositie en plooit tot een eigenzinnige vleugel. De geplooide en geplakte vorm verschijnt als een ‘shaped canvas’ aan de muur. De metafoor van de vleugel wordt daarna een terugkerend element in de werken die ze in de jaren erna creëerde, evenals het materiaal stucloper die dienst doet als vloer van haar atelier.

Leen Van Tichelen had een solotentoonstelling in Salon Blanc, Oostende (2017). Daarnaast was haar werk te zien in groepstentoonstellingen in het Museum van Deinze en de Leiestreek, Deinze (2017), Kunsthal, Gent (2021) en Museum Dr. Guislain, Gent (2021). Ze heeft permanente installaties in de Bloemekeswijk, Gent en de Zebrastraat, Gent.