Overslaan en naar de inhoud gaan

The Voyage of the Mascot

Sharon van Overmeiren

Nummer BK009376
Categorie beeldhouwwerken
Bewaarnemer Middelheimmuseum
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Sharon Van Overmeiren (°1985) maakt beelden uit klei die ze zelf ‘fictieve sculpturen’ noemt. De invloeden in haar beeldtaal zijn divers: van cartoons, precolumbiaanse motieven, museale scenografieën tot Pokémon. De veelheid aan verhalen zorgt voor een fictieve laag in haar werk. Voor de kunstenaar zijn de sculpturen nooit volledig autonoom, gezien de constellaties waarin ze verschijnen veranderlijk zijn.

The Voyage of the Mascot (2021) bestaat uit rode en zwarte klei. De esthetiek van het werk is eclectisch, met referenties aan onder meer de romaanse en moderne kunst. De vorm doet denken aan een totem, die verticaal in meerdere lagen wordt opgebouwd. In plaats van de gewoonlijke vleugels werkte de kunstenaar uitgestrekte berenklauwen uit, terwijl een worm met mensenhoofd als een slang langs en door het beeld slingert. De worm holt het beeld uit en verteert als het ware de dominante betekenis, om plaats te maken voor nieuwe interpretaties.

Sharon Van Overmeiren had solotentoonstellingen in de Jan van Eyck Academie, Maastricht (NL, 2017), NAK, Aachen (DE, 2018) en GEM, Den Haag (2020). In het kader van groepsexpo’s was haar werk te zien in M HKA, Antwerpen (2013), Extra City, Antwerpen (2016), bij NICC, Antwerpen (2017) en de Brakke Grond, Amsterdam (NL, 2019).