Overslaan en naar de inhoud gaan

Optical Denim #6

Michael Van den Abeele

Nummer BK009066
Categorie schilderijen
Bewaarnemer M Leuven
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2019

Michael Van den Abeele (°1974) maakt schilderijen, tekeningen, foto’s, installaties, beeldhouwwerken en video’s. Daarin ontrafelt hij de constructie van de menselijke identiteit. Van den Abeele wijst in zijn werk bijvoorbeeld op de rol van dieren in de manier waarop de mens zichzelf definieert, waarbij dieren worden geobjectiveerd of net met liefde bejegend. De kunstenaar experimenteert met symbolen, optische effecten, textuur en kleuren. Figuratie en abstractie speelt hij tegen elkaar uit.

Optical Denim #6 (2019) bestaat uit denimstof die Van den Abeele bleekte tot een optisch patroon. Het bleken van jeans met javel is voor jongeren in de punk- of skinheadsubcultuur een manier om het fabrieksproduct te personaliseren. Die culturele betekenislaag van de jeans intrigeert Van den Abeele. Denim is een materiaal dat immers een interessante sociale mobiliteit doormaakte: wat ooit zuiver technische werkkledij was, emancipeerde doorheen generaties en kreeg een esthetische en zelfs mythologische status.

Michael Van den Abeele had solotentoonstellingen in Netwerk Aalst (met Arnaud Hendrickx, 2009), M Leuven (2015) en Établissement d’en face, Brussel (2017). Hij nam deel aan groepstentoonstellingen in Mu.ZEE, Oostende (2010), WIELS, Brussel (2011 en 2012), CAC, Vilnius (2015), Museum van Elsene (2016), M HKA, Antwerpen (2017) en Marquise, Lissabon (2019).