Overslaan en naar de inhoud gaan

The Seventh Beatle

Dennis Tyfus

Nummer BK009329
Categorie installaties
Bewaarnemer M HKA
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Dennis Tyfus (°1979) drukt zich uit in een breed scala aan artistieke media, gaande van tekeningen, installaties, video’s, magazines, muziek- en vinylpublicaties tot concerten, performances en zijn eigen radioprogramma. Zijn praktijk wordt gekenmerkt door een radicaal satirische stijl en een algemeen kritische houding. Tyfus combineert aspecten uit de hoge en lage cultuur met elementen uit zijn eigen psyche tot een universum waarin het personage van de kunstenaar zelf de hoofdrol speelt.

The Seventh Beatle (2021) is een houten jukebox voorzien van een hyperrealistische sculptuur van Tyfus’ vader, gekleed als Paul McCartney. In 1965 won eerstgenoemde een McCartney lookalikewedstrijd in het tienerblad Juke Box. De jukebox heeft slecht één knop en wordt door de kunstenaar een No Choice jukebox genoemd. Het bevat 272 covers van nummers van The Beatles, gespeeld door diverse lokale en internationale muzikanten en kunstenaars. Met The Seventh Beatle speelt Tyfus in op zijn eigen jeugdherinneringen en op de mythologisering van idolen.

Dennis Tyfus had solotentoonstellingen in Kunsthalle São Paulo (BR, 2015), M HKA (met Peter Fengler), Antwerpen (2016) en Middelheimmuseum, Antwerpen (2018). Zijn werk was te zien op groepstentoonstellingen in de Brakke Grond, Amsterdam (2007), CAPC, Bordeaux (FR, 2008), BOZAR, Brussel (2010), en op Contour 5, Mechelen (2011).