Overslaan en naar de inhoud gaan

Pretzel Parade

Charline Tyberghein

Nummer BK009078
Categorie schilderijen
Bewaarnemer M HKA
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2019

Charline Tyberghein (°1993) combineert een set symbolen, pictogrammen, beelden van alledaagse voorwerpen en patronen in surrealistische schilderijen, die ze steeds met de hand en erg gedetailleerd vervaardigt. Subtiele humor verzoent ze met melancholie, een evenwicht dat ze onder meer door de keuze van de titels in stand houdt. Haar beeldtaal, schipperend tussen figuratie en abstractie, is opvallend vlak en uitgepuurd: een minimum aan dieptewerking bereikt ze door schaduwpartijen of de illusie van reliëf.

Pretzel Parade (2019) is een schilderij in spuitverf op hout. In een drietal tinten gaf Tyberghein twee kettingen weer die ze in de vorm van pretzels schikte. In de schaduw vervagen de schakels van de kettingen en wordt de speelse vorm van de aan elkaar geschakelde pretzels nadrukkelijker. Die geabstraheerde vorm is, samen met de titel, open voor interpretatie.

Charline Tyberghein had al solotentoonstellingen in onder meer ABC Klubhuis, Antwerpen (2017), de Beursschouwburg, Brussel (2019) en TTHQ, Rotterdam (NL, 2021). In het kader van groepsexpo’s was haar werk te zien in Kunstverein Bielefeld (DE, 2020), LLS Paleis, Antwerpen (2021), M HKA, Antwerpen (2021) en De Warande, Turnhout (2022). In 2018 ontving ze de KoMASK Masters Salon Painting Award (beste Europese masterstudent in de kunsten).