Overslaan en naar de inhoud gaan

Dr. Yang Dan’s Cat Scan

Frank Theys

Nummer BK008226
Categorie installaties
Bewaarnemer M HKA
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2018

Frank Theys (°1963) werkt onder meer met performance, documentaire en interactieve media. Volgens Theys onderscheidt onze tijd zich van de twintigste eeuw door een versmelting van het technowetenschappelijke en het sociopolitieke domein. De voorbije eeuw werd daarentegen gekenmerkt door een groeiende kloof tussen beide, waarbij moderne kunst zich als een derde instantie opstelde. Theys stelt dat kunst moet opgaan in de hedendaagse paradigmaverschuiving, om haar relevantie niet te verliezen. Zijn werk is daarom telkens een studie rond wat hij de vereniging van ‘de drie culturen’ noemt.

Dr. Yang Dan’s Cat Scan (2000) is een audiovisuele installatie waarmee Theys de Chinees-Amerikaanse neurowetenschapper Dr. Yang Dan op een piëdestal zet. Zij tapte als eerste visuele data af van de hersenen van een kat en reconstrueerde ze als beeld. Die ontwikkeling is volgens Theys baanbrekend op een artistiek en filosofisch niveau: dergelijke rechtstreekse output maakt enige artistieke creatie overbodig omdat de gedachte onmiddellijk, zonder bemiddeling van een artistieke handeling, in beeld wordt omgezet.

Frank Theys stelde solo tentoon in Haus der Kunst, München (DE, 2007), Musée de l’Homme, Parijs (2008), Z33, Hasselt (2021) en BOZAR, Brussel (2022). Hij nam deel aan groepsexpo’s in MoMA, San Francisco (US, 1986), Artists Space, New York (US, 1987), Kunsthalle, Luzern (CH, 1991), Hara Museum, Tokyo (2006), Hermitage, Sint-Petersburg (RU, 2009) en CAFAM, Peking (2011 en 2014).