Overslaan en naar de inhoud gaan

Pascale's Eggs

Pascale Marthine Tayou

Nummer BK007986
Categorie installaties
Bewaarnemer M HKA
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2017

Pascale Marthine Tayou (°1966) heeft een multidisciplinaire praktijk met onder meer in situ installaties. Typerend is zijn gebruik van allerhande materialen. In veel van zijn ruimtelijke interventies vallen herhaling, opeenstapeling en een doortastend kleurgebruik op, wat voor ritme zorgt. Met banale verbruiksobjecten zet hij vraagtekens bij het massaconsumentisme dat in onze postkoloniale, geglobaliseerde wereld is ingebed. Ook sociale protesten en politieke kwesties vinden hun weg naar Tayou’s oeuvre. Invloeden uit zijn geboorteland Kameroen zijn nooit veraf, al laat zijn werk zich niet in culturele hokjes duwen.

Pascale’s Eggs (2014) is een installatie van een verzameling gekleurde eieren uit albast, die gespreid worden opgehangen aan een groot muuroppervlak en waarvan de opstelling zich aanpast aan de locatie. De eieren zijn afkomstig uit Toscane, waar ze artisanaal worden vervaardigd. Tayou eigent zich die lokale traditie toe en reflecteert zo over de notie van culturele eigenheid.

Pascale Marthine Tayou had al solotentoonstellingen in The Fowler Museum at UCLA, Los Angeles (VS, 2014), BOZAR, Brussel (2015), Serpentine Galleries, Londen (2015) en Mu.ZEE, Oostende (2019). Zijn werk was daarnaast te zien op documenta11, Kassel (DE, 2002), de Biënnale van Venetië (IT, 2005 en 2009) en in groepsexpo’s in Tate Britain, Londen (2009 en 2023), het M HKA, Antwerpen (2017) en Middelheimmuseum, Antwerpen (2021).