Overslaan en naar de inhoud gaan

Parlophones

Oussama Tabti

Nummer BK009370
Categorie installaties
Bewaarnemer M HKA
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Oussama Tabti (°1988) werd geboren in Algerije. In poëtische werken neemt hij vaak de levens van mensen die emigreerden naar Europa als vertrekpunt, waarbij hij focust op grenzen die gesloten blijven, sociale problemen en de vooroordelen waarmee migranten te maken krijgen door onwetendheid van de meerderheid. Aan de hand van installaties, fotografie en performances maakt Tabti de intieme ervaring van de migrant toegankelijk voor de bezoekers van een tentoonstelling.

Parlophones (2020) is een geluidsinstallatie bestaande uit een onordelijke reeks deurbellen. Het werk refereert aan de veranderlijke collages van deurbellen in Brussel, die zowel migratie weerspiegelen, als de nood aan een officieel adres om deel te kunnen nemen aan het sociale systeem. Het publiek wordt uitgenodigd om met het oor tegen de parlofoon te luisteren naar verhalen van migranten die in Brussel wonen. Deze intieme verhalen schetsen een geladen beeld van de stad en haar administratieve eigenheid.

Oussama Tabti behaalde een postgraduaat aan het HISK, Gent (2020). Hij had solotentoonstellingen in Moussem Nomadic Art Center, Brussel (2017) en La Baignoire, Algiers (2017). Tabti nam deel aan groepstentoonstellingen in Museo Riso, Palermo (IT, 2015), LE 18, Marrakech (2016), het Algerijns Paviljoen op de 58e Biënnale van Venetië (IT, 2019), M KHA, Antwerpen (2020), CENTRALE, Brussel (2021) en Netwerk Aalst (2021). In 2019 won hij de Prix des amis des Beaux-arts de Paris.