Overslaan en naar de inhoud gaan

Quai de l'industrie

Beat Streuli

Nummer BK009282
Categorie videokunst
Dating 2019
Bewaarnemer FOMU
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Beat Streuli (°1957) werkt voornamelijk met fotografie en videokunst en zoomt in op de stad en zijn inwoners. Hij werkt zijn observaties uit tot billboards, posters, glazen façades of projecties. Wanneer zijn werken een plaats krijgen in de openbare ruimte, wordt de stadsmens onderwerp en publiek tegelijk. In zijn beelden staan individuen, die hij op een onbewaakt moment vastlegt, in een spanningsveld tegenover de anonieme massa. Hij raakt thema’s als globalisering en multiculturaliteit aan, maar mijdt politieke stellingnames.

Quai de l’industrie (2009-2019) is een werk van lange adem, waarbij hij gedurende tien jaar de activiteiten rond het kanaal in Molenbeek registreerde. Die buurt, waarin hij zelf woont, evolueerde van een belangrijk industrieel knooppunt in de 19e eeuw naar een kruispunt van culturen vandaag. In totaal bevat het werk ruim driehonderd beelden, die Streuli met geleidelijke overgangen in vijf video’s verwerkte.

Beat Streuli had solotentoonstellingen en screenings in La Maison des Cultures et de la Cohésion Sociale, Sint-Jans-Molenbeek (2017), Helmhaus, Zürich (CH, 1990), Tate Modern, Londen (1997), Stedelijk Museum Amsterdam (2000), Palais de Tokyo, Parijs (2002), MACS, Grand-Hornu (2008) en Centre Pompidou, Parijs (2019). Zijn werk was te zien in groepstentoonstellingen in KMSKB, Brussel (2018) en M HKA, Antwerpen