Overslaan en naar de inhoud gaan

A line drawing of a room

Sarah Smolders

Nummer BK009075
Categorie installaties
Bewaarnemer M Leuven
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2019

Sarah Smolders (°1988) gebruikt de schilderkunst om de materiële en immateriële eigenschappen van ruimtes te onderzoeken. De ruimtes waarin ze tentoonstelt, vormen daartoe doorgaans het startpunt: haar site-specifieke acties en schilderkunstige ingrepen zijn zowel een manier om deze ruimte te observeren, te begrijpen als er uitspraak over te doen. Deze acties en ingrepen, die op de grens balanceren tussen architectuur, schilderkunst en ruwe materie, nodigen de toeschouwer uit om zich bewust te worden van de eigen blik en zo de ruimte waarin hij of zij zich bevindt, een meer gelaagde en affectieve betekenis te geven.

A line drawing of a room (2017) kwam tot stand in het kader van een groepsexpo in de Gentse Gouverneurswoning. In vier ruimtes installeerde ze bouwschoren tussen vloer en plafond. Op een hoogte van twee meter verbond ze de palen met een spanband, die zo een rechthoek vormde en alle tentoonstellingsruimtes met elkaar verbond. De beschildering van de palen imiteert het marmer dat in de inkomhal van het gebouw te vinden was.

Sarah Smolders had solotentoonstellingen in CIAP, Hasselt (2014), Netwerk Aalst (2018), Marion De Cannière, Antwerpen (2019), CC Merksem (2021), LLS Paleis, Antwerpen (2022) en M Leuven (2024). Haar werk was te zien op groepstentoonstellingen in Extra City, Antwerpen (2018), Vittorio Veneto (IT, 2019), Drj projects, Berlijn (2021) en Société, Brussel (2022).