Overslaan en naar de inhoud gaan

Relay Unplugged

Ula Sickle

Nummer BK009127
Categorie toegepaste kunst
Bewaarnemer Middelheimmuseum
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2020

Ula Sickle (°1978) is kunstenaar en choreograaf. Met een achtergrond in hedendaagse dans en geïnspireerd door beeldende kunst en hedendaagse muziek, werkt ze crossdisciplinair. Haar werk varieert van sitespecifieke performances tot video. Steeds gaat het om een choreografische benadering van beweging, perceptie en receptie, specifiek voor de performancekunsten. Daarbij buigt ze zich bijvoorbeeld over de rol en aandachtsspanne van de toeschouwer, en de invloed van technologie en sociale media.

Relay Unplugged (2018) is een performance waarbij verschillende performers urenlang een grote zwarte vlag ononderbroken in beweging houden. Dat gebaar is geïnspireerd op protestacties wereldwijd, waaronder de ‘Czarny Protest’, demonstraties voor vrouwenrechten in Polen sinds 2016. Sickles vlag gaat evenwel niet over één bepaalde strijd en staat voor de tegenstrijdige gevoelens waarmee elke protestbeweging gepaard gaat, zoals hoop en machteloosheid. De performance refereert bovendien aan het noodzakelijke samengaan van individuele verantwoordelijkheid en collectief engagement. In de ‘unplugged’ versie van Relay, die buiten wordt uitgevoerd zonder geluid of belichting, houden de wind en de performers samen de vlag in beweging.

Ula Sickle toonde haar performances al regelmatig in WIELS, het Kaaitheater, de KVS en op Kunstenfestivaldesarts (Brussel), in Nowy Teatr (Warschau), op Wiener Festwochen en Tanzquartier Wien, op het Actoral Festival (FR, Marseille), in Centre Pompidou (Parijs), Serralves Museum (Porto), MACBA (ES, Barcelona) en MUNCH (Oslo).