Overslaan en naar de inhoud gaan

Observations

Meggy Rustamova

Nummer BK007962
Categorie installaties
Bewaarnemer S.M.A.K.
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2017

Meggy Rustamova (°1985) migreerde als kind van Georgië naar Europa. Uit haar persoonlijke verhalen distilleert ze de grotere, maatschappelijke thema’s die in haar videowerken, installaties en fotografie aan bod komen. Veelal op een performatieve manier verbindt ze zo het individuele en collectieve geheugen, de moedertaal en aangeleerde talen, realiteit of een gekleurde interpretatie daarvan, ontheemding en intergenerationeel trauma. Rustamova is medeoprichter van Messidor, een platform van kunstenaars voor reflectie, productie en distributie.

Observations (2015) is een installatie die fotografie, audio en tekst combineert. Het werk toont beelden die Rustamova maakte vanuit een vliegtuigraam. Naar aanleiding van de vluchtelingencrisis rond 2015 vormden de luchtfoto’s een manier om uit te zoomen. De opstelling als een hangende triptiek ondersteunt het efemere en onzekere karakter van migratie. Het uitzicht vanuit het vliegtuig functioneert als metafoor voor de blik van de vluchteling, ontheemde, toerist, de kunstenaar zelf, alsook voor verplaatsing in het algemeen. Het audio- en tekstfragment ontluiken de gedachten en gevoelens van de persoon die zich in de transitiezone bevindt.

Meggy Rustamova had al solotentoonstellingen in de Beursschouwburg, Brussel (2015), bij De Brakke Grond, Amsterdam (2017), FoMU, Antwerpen (2023) en BOZAR, Brussel (2023). Verder nam ze deel aan groepsexpo’s in S.M.A.K., Gent (2011, 2016 en 2019), Kunsthalle Wien (2015), CC Strombeek (2017 en 2018), Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle (2018).