Overslaan en naar de inhoud gaan

Summer breeze

Peter Rogiers

Nummer BK009553
Categorie beeldhouwwerken
Bewaarnemer Middelheimmuseum
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2022

Peter Rogiers (°1967) vervaardigt vooral sculpturen, maar ook tekenkunst en grafiek. Zijn artistieke praktijk is verzadigd van kunsthistorische en culturele referenties, zoals de negentiende-eeuwse schilderkunst, de snelheid van het Italiaanse futurisme, stripverhalen, horrorfilms of de choreografieën van Pina Bausch. Niettemin is zijn werk authentiek en eigenzinnig. Zelden geeft zijn suggestieve aanpak een eenduidige interpretatie prijs. In een eclectische stijl combineert hij onder meer brons, aluminium, epoxyhars en staal.

Summer Breeze (2020) bestaat uit gegoten aluminium, een materiaal waarnaar de kunstenaar vaker teruggrijpt. Het creatieproces lijkt de sculptuur te hebben verminkt door de vele zichtbare lasnaden en andere imperfecties, een gegeven waarmee Rogiers vaak worstelt, maar dat hij nadrukkelijk in zijn werk implementeert. Summer Breeze verwijst naar de dansers van Edgar Degas, maar Rogiers’ versie is ontdaan van alle elegantie en wordt bijna aandoenlijk. De voeten zitten in de sokkel verzonken: de figuur is zelfs immobiel.

Peter Rogiers had al solotentoonstellingen in onder meer M HKA, Antwerpen (1997), het Middelheimmuseum, Antwerpen (2000 en 2016) en De Garage, Mechelen (2008). In het kader van groepstentoonstellingen toonde Rogiers zijn werk al in het Bonnefantenmuseum, Maastricht (NL, 1996), Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle (1997), S.M.A.K., Gent (2008), CC Strombeek (2018), BOZAR, Brussel (2020) en in Z33, Hasselt (2023).