Overslaan en naar de inhoud gaan

Stardust

Nicolas Provost

Nummer BK009114
Categorie videokunst
Bewaarnemer S.M.A.K.
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2020

Nicolas Provost (°1969) zet de klassieke Hollywood-filmtaal en cinematografische grammatica in om het genre van de videokunst te vernieuwen. Zo doet hij beroep op het narratieve en esthetische kader waarmee zijn publiek is opgegroeid en refereert hij vaak aan genres of klassiekers. Ondanks dat herkenbare kader, doen Provosts werken vaak bevreemdend aan en daagt hij voor de hand liggende interpretaties uit. Voortdurend zoekt hij het spanningsveld tussen feit en fictie op.

Stardust (2010) is het tweede deel van Provosts Plot Point trilogie (2007-2012). Met een verborgen camera filmt hij het dagelijks leven in wereldsteden. Vervolgens monteert hij de beelden tot een fictiefilm met de bijhorende spanningsboog. Stardust neemt de kijker mee naar de hotels, clubs en casino’s van Las Vegas, die het toneel worden van misdaadverhalen. De verschijning van Hollywoodsterren als Dennis Hopper en Jon Voight doen de kijker des te meer geloven in de fictie die Provost uit de realiteit kneedde.

Nicolas Provost had solotentoonstellingen in The Seattle Art Museum (VS, 2009), Muziekgebouw, Amsterdam (2012), ARGOS, Brussel (2012), Be-Part, Waregem (2014) en De Warande, Turnhout (2015). Hij nam deel aan expo’s in Barbican, Londen (2015) en Museum of the Moving Image, New York (VS, 2015). Zijn films gingen in première op belangrijke filmfestivals zoals het Filmfestival van Venetië (IT, 2011).