Overslaan en naar de inhoud gaan

This Sign Dreams of Breaking Front Tears

Laure Prouvost

Nummer BK009584
Categorie schilderijen
Bewaarnemer M HKA
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2023

Laure Prouvost (°1978) is vooral bekend van haar immersieve installaties die ze samenstelt uit diverse media en technieken en gevonden voorwerpen. Net als in haar eigenzinnige films en schilderijen bevraagt ze met die bevreemdende settings de relatie tussen fictie en realiteit. Mentale processen als dromen, herinneren en verbeelden verbindt ze met psychoanalytische, filosofische en artistieke verwijzingen. Haar oeuvre is doorspekt met beschouwingen over de complexe werking van taal.

This Sign Dreams of Breaking Front Tears (2022) maakt deel uit van een lopende reeks schilderijen waarin ze in witte hoofdletters statements en reflectieve zinnen weergeeft op een zwarte achtergrond. Door de intentie van het bord te benoemen (‘this sign dreams of…’) doorprikt Prouvost de vanzelfsprekendheid van taal in de samenleving. Met ‘front tears’ doelt ze dan weer op de miscommunicatie die zich in de voegen tussen geschreven en gesproken taal nestelt: contextueel past ‘frontiers’ immers beter in de zin.

Laure Prouvost had solotentoonstellingen in Museum für Moderne Kunst, Frankfurt am Main (DE, 2016), Palais de Tokyo, Parijs (2018), The Bass Museum of Art, Miami (VS, 2018), M HKA, Antwerpen (2019), Kunsthalle Wien (2023), en Remai Modern, Saskatoon (CA, 2023). Ze was laureate van de Turner Prize in 2013 en vertegenwoordigde Frankrijk op de 58e Biënnale van Venetië (IT, 2019).