Overslaan en naar de inhoud gaan

#FENCE#BALUSTER#JackieChan

Mathias Prenenn

Nummer BK009428
Categorie beeldhouwwerken
Bewaarnemer S.M.A.K.
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Mathias Prenen (°1990) maakt hoofdzakelijk sculpturale werken die refereren aan pseudo-utilitaire objecten en architecturale elementen. Aan de hand van zowel traditionele beeldhouwtechnieken als moderne methodes voert hij een vormelijk onderzoek dat zich tussen abstractie en figuratie bevindt. Vanuit zijn fascinatie voor de historische en socioculturele betekenis van materialen legt hij nieuwe interculturele verbanden in zijn werk.

#FENCE#BALUSTER#JackieChan (2018) bestaat uit drie houten sculpturen. Ze maken deel uit van de reeks werken, getiteld #BALUSTER, waarvoor de kunstenaar inspiratie haalde uit een vijftiende-eeuws balusterornament uit de westerse architecturale traditie. Met #FENCE#BALUSTER werkt Prenen verder op de technische constructie en materiaalkeuze van de reeks. De vorm en het oppervlak van dit werk illustreren de fascinatie van Mathias Prenen voor traditionele artistieke toepassingen en technieken. Met de verwijzing naar de populaire actieheld Jackie Chan benadrukt de kunstenaar zijn non-hiërarchische benadering van de brede waaier aan culturele uitingen.

Mathias Prenen nam deel aan groepstentoonstellingen in SEAS CC Scharpoord, Knokke (2014), CAB, Brussel (2015), Loods 12, Wetteren (2016), In De Ruimte, Gent (2017) en BOZAR, Brussel (2018).