Overslaan en naar de inhoud gaan

Diptych double

Léonard Pongo

Nummer BK009198
Categorie installaties
Bewaarnemer FOMU
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Léonard Pongo (°1988) focust zich op Congo, waar zijn wortels liggen. Hij exploreert de rijke fauna en flora van het land, als een belangrijke plek voor zowel mens als milieu. Zijn fotografische stijl zoekt het midden tussen documentair en artistiek, tussen figuratie en abstractie. Naast fotografie legt Pongo zich toe op installaties en schilderkunst.

Diptych double (2019) ontstond in de context van zijn project Primordial Earth. Daarvoor brengt hij de diversiteit van de Congolese natuur in beeld, om de ecologische problematiek op een andere manier te benaderen dan het westers antropocentrisme doet. In contrast met het vooruitgangsdenken verkent zijn werk de cyclische kosmologie van de Luba, een bevolkingsgroep en voormalig imperium in het huidige Congo. De diptiek bestaat uit twee foto’s van een bladerdek met verwilderde takken. Beide foto’s tonen een gelijkaardig beeld, alleen is de rechtse omgezet naar een negatieve weergave. Daardoor vertoont het diptiek een poëtisch contrast.

Léonard Pongo had solotentoonstellingen in BOZAR, Brussel (2021) en The Agprognostic Temple / Tour & Taxis, Brussel (2021). In het kader van groepsexpo’s was zijn werk te zien in WIELS (i.s.m. Museum van de fotografie van Brussel / Recyclart), Brussel (2017), FOMU, Antwerpen (2018), A Two Dogs Company, Brussel (2021) en Extra City, Antwerpen (2021). Hij nam deel aan de 6e Biënnale van Lubumbashi (CD, 2019).