Overslaan en naar de inhoud gaan

We Sway as We Contemplate Our Decline

Hilde Overbergh

Nummer BK009352
Categorie installaties
Bewaarnemer M Leuven
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Hilde Overbergh (°1964) vertrekt in haar artistieke praktijk als schilder van alledaagse observaties, gevonden materialen en de (her)inrichting van de ruimte. Haar installaties bestaan uit zelfgemaakte objecten, mixed media op plexiglas, textiel of canvas en nemen de vorm aan van steeds wisselende ensembles. Zo bewerkstelligt de kunstenaar een herwaardering van het alledaagse. Vaak werkt ze met heldere kleuren en integreert ze een subtiele vorm van humor in haar kunst.

We Sway as We Contemplate Our Decline (2021) zoekt de grens op tussen schilderij en sculptuur. Het werk bestaat uit een gevouwen aluminium plaat met een rechthoekige uitsparing. Overbergh gaf de plaat met lakverf een felgele kleur en voegde, aan de zijde die tegen de muur komt te staan, een rol isolatiemateriaal toe. Het werk zoekt op die manier het midden tussen een abstracte beeldtaal en herkenbare gebruiksobjecten.

Hilde Overbergh had solotentoonstellingen in CC Hasselt (2009), WOOT, Antwerpen (2016), Salon Blanc (samen met Alice Vanderschoot), Oostende (2020) en SECONDroom, Antwerpen (2021). In het kader van groepsexpo’s was haar werk te zien in CIAP, Hasselt (2013), Espace des Arts Abstraits, Parijs (2015) en CC Mechelen (2018).