Overslaan en naar de inhoud gaan

Surf

Hilde Overbergh

Nummer BK009351
Categorie schilderijen
Bewaarnemer M Leuven
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Hilde Overbergh (°1964) vertrekt in haar artistieke praktijk als schilder van alledaagse observaties, gevonden materialen en de (her)inrichting van de ruimte. Haar installaties bestaan uit zelfgemaakte objecten, mixed media op plexiglas, textiel of canvas en nemen de vorm aan van steeds wisselende ensembles. Zo bewerkstelligt de kunstenaar een herwaardering van het alledaagse. Vaak werkt ze met heldere kleuren en integreert ze een subtiele vorm van humor in haar kunst.

Surf (2015) bestaat uit synthetisch textiel dat Overbergh beschilderde met olieverf en enamel. Nadat ze de verf had aangebracht, maakte ze uitsparingen in het dunne doek in een patroon dat aan tuimelkruid doet denken. Het resultaat wordt op zo’n manier opgehangen dat het niet vlak tegen de muur hangt, maar opbolt. Het werk ontvlucht de muur en neemt zijn plaats in de ruimte in. Door die aanpak introduceert de kunstenaar leegte en fragiliteit in een schilderij.

Hilde Overbergh had solotentoonstellingen in CC Hasselt (2009), WOOT, Antwerpen (2016), Salon Blanc (samen met Alice Vanderschoot), Oostende (2020) en SECONDroom, Antwerpen (2021). In het kader van groepsexpo’s was haar werk te zien in CIAP, Hasselt (2013), Espace des Arts Abstraits, Parijs (2015) en CC Mechelen (2018).