Overslaan en naar de inhoud gaan

La condition humaine

Hilde Overbergh

Nummer BK009350
Categorie schilderijen
Bewaarnemer M Leuven
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Hilde Overbergh (°1964) vertrekt in haar artistieke praktijk als schilder van alledaagse observaties, gevonden materialen en de (her)inrichting van de ruimte. Haar installaties bestaan uit zelfgemaakte objecten, mixed media op plexiglas, textiel of canvas en nemen de vorm aan van steeds wisselende ensembles. Zo bewerkstelligt de kunstenaar een herwaardering van het alledaagse. Vaak werkt ze met heldere kleuren en integreert ze een subtiele vorm van humor in haar kunst.

La condition humaine (2020) bestaat uit een aluminium plaat die Overbergh op een kader monteerde. De kunstenaar bewerkte de plaat door verf, karton en andere media aan te brengen. De plaat maakte zo een transformatie door, en bevindt zich in de ruimte tussen de dagelijkse realiteit en het artistieke speelveld dat Overbergh zich eigen maakt. De toevallige vorm van en de plooien in de plaat zijn bepalend voor de compositie en de beleving van het werk.

Hilde Overbergh had solotentoonstellingen in CC Hasselt (2009), WOOT, Antwerpen (2016), Salon Blanc (samen met Alice Vanderschoot), Oostende (2020) en SECONDroom, Antwerpen (2021). In het kader van groepsexpo’s was haar werk te zien in CIAP, Hasselt (2013), Espace des Arts Abstraits, Parijs (2015) en CC Mechelen (2018).