Overslaan en naar de inhoud gaan

However

Chloé Op de Beeck

Nummer BK009425
Categorie videokunst
Bewaarnemer Middelheimmuseum
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Chloé Op de Beeck (°1986) bouwt haar oeuvre op met foto’s en video’s, in combinatie met objecten. Ze is gefascineerd door wat zich in de marge van het alledaagse afspeelt, door situaties van wachten, stilte en non-activiteit. Deze schijnbaar onbeduidende momenten registreert ze om ze vervolgens in een ruimtelijke installatie te presenteren. Op de Beeck ontwijkt bewust het narratieve in haar beelden. De traagheid en inactiviteit van de momenten, die in een permanente loop lijken vast te zitten, zorgen zowel voor koele objectiviteit als subjectieve geladenheid.

However (2019) is een videowerk waarin een statische camera het dagelijkse moment waarop een fontein ’s ochtends water begint te spuiten registreert. De fontein, voltooid op het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw, is een overblijfsel van het modernisme en lijkt voor de hedendaagse voorbijgangers onopgemerkt te blijven. Het moment waarop de fontein aangaat geeft een tijdelijk gevoel van euforie dat net zo snel weer verdwijnt.

Chloé Op de Beeck had solotentoonstellingen in IKOB, Eupen (2019) en De Garage, Mechelen (2019). Haar werk was te zien op groepstentoonstellingen in de Brakke Grond, Amsterdam (2014), Extra City, Antwerpen (2018), S.M.A.K., Gent (2018) en STUK, Leuven (2020).