Overslaan en naar de inhoud gaan

Radio Hush Hush + Ghost

Wendy Morris

Nummer BK009346
Categorie installaties
Bewaarnemer Middelheimmuseum
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Wendy Morris (°1960) werd geboren in Zuid-Afrika en bouwde vanuit animatiefilm een onderzoeksgedreven oeuvre op rond onze gewrongen omgang met het koloniale verleden. Ondergesneeuwde stukken uit die geschiedenis neemt Morris als uitgangspunt voor een nieuwe lezing, die ze verwerkt in breder videowerk en installaties. Aan de hand van dagboeken, herbaria, reisverhalen, oude liederen of mythes reconstrueert ze vergeten narratieven.

Radio Hush Hush + Ghost (2020) is een installatie waarbij zes radio’s verstopt zitten in vinkenkooien. Afwisselend fluisteren, zingen of declameren vrouwenstemmen herinneringen, verhalen, volksliedjes en kennis uit oude kruidenboeken over anticonceptie, voortplanting en welzijn. Van generatie op generatie gaven vrouwen die discreet aan elkaar door. Het werk ambieert zo een heropleving van de orale traditie als immaterieel erfgoed. Het doek Ghost maakt ook deel uit van de installatie, waarvan de bedrukking een mix opzoekt tussen anatomische prenten en rorschach-inktvlekken. Een ventilator brengt het in beweging.

Wendy Morris had solotentoonstellingen in ARGOS, Brussel (2016), Mu.ZEE, Oostende (2017) en Netwerk Aalst (2019). Haar werk was daarnaast te zien op de 6e Biënnale van Lubumbashi (CD, 2019) en in groepsexpo’s in Jeu de Paume, Parijs (2014), Netwerk Aalst (2016) en Pinacoteca de São Paulo (BR, 2021).