Overslaan en naar de inhoud gaan

Dusver

Peter Morrens

Nummer BK009302
Categorie beeldhouwwerken
Bewaarnemer M Leuven
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Peter Morrens (°1965) verwerkt de overvloed aan ideeën die in hem huizen in een oeuvre dat steeds transformeert. De verwarrende veelheid mondt uit in een uitgebreid gebruik van verschillende media, van tekeningen en schilderijen tot sculpturen, architecturale installaties en performances. Hij reflecteert kritisch op de hedendaagse status van de wereld en de autonomie van de kunstenaar daarin. Vaak speelt hij met taal en (zelf)ironie. Morrens was één van de drijvende krachten achter het kunstenaarsinitiatief Voorkamer in Lier (1996-2017).

Dusver (2020) is een subtiel humoristisch werk dat bestaat uit een smalle wandplank met daarop zestien houten letters die hij met gesso en grafiet een zilverachtige tint gaf. OEEEEEEUUUUHHVRE staat er: Morrens rekt het woord bombastisch uit en relativeert zo het gewichtige begrip ‘oeuvre’. De letters steunen gevaarlijk op elkaar en vormen een vallend, dronken woord dat uitnodigt om hardop te lezen. Doordat het om losse letters gaat, insinueert hij bovendien dat de chronologische structuur ervan niet in steen gebeiteld staat.

Peter Morrens had solotentoonstellingen in Netwerk Aalst (2005), Croxhapox, Gent (2007), Les Brasseurs, Luik (2017) en de Warande, Turnhout (2021). Zijn werk maakte deel uit van groepsexpo’s in CC Strombeek (2004), het Museum Belvédère, Heerenveen (NL, 2013), het Roger Raveel Museum, Machelen (2014 en 2016) en op Kunstenfestival Watou (2017).