Overslaan en naar de inhoud gaan

5 Collages (Freedom is Not Free)

Mashid Mohadjerin

Nummer BK009357-001
Categorie fotografie
Bewaarnemer FOMU
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Mashid Mohadjerin (°1976) zoekt de grens op tussen kunst en documentaire fotografie. Ze richt zich op thema’s als onrechtvaardigheid, migratie, culturele identiteit, gender en verzet. Met het Midden-Oosten als geografisch vertrekpunt stelt ze de rol van fotografie in het verbeelden van complexe realiteiten in vraag. De series die daaruit voortvloeien, presenteren zich als visuele essays die verder reiken dan een journalistieke observatie.

Freedom is Not Free (2021) is een reeks waarvan zeven delen in de collectie werden opgenomen. Daarin verweeft Mohadjerin haar onderzoek naar vrouwelijke vrijheidsstrijders met haar persoonlijke band met Iran, haar geboorteland. De kunstenaar, die al lang in België woont en werkt, maakte een lange reis doorheen Iran en documenteerde er het leven van vrouwen die opgroeiden na de Revolutie van 1979. Nog steeds drukt die politieke omwenteling een stempel op hun privé- en publieke leven. 5 collages (2016-2020) representeren belangrijke jaren in Mohadjerins familiegeschiedenis. Met garen en spelden verbindt ze historische figuren, familiefoto’s, botanische details en handgeschreven nota’s over wat zich in die jaren afspeelde.

Mashid Mohadjerin toonde haar werk op internationale festivals als het FotoLeggendo Festival, Rome (2009) en het Noorderlicht Festival, Groningen (NL, 2010). Ze nam deel aan groepstentoonstellingen in BOZAR, Brussel (2016), Extra City, Antwerpen (2018 en 2019) en M HKA, Antwerpen (2021). Voor Freedom is Not Free won ze de Author’s Book Award op de Rencontres d’Arles (FR, 2021).