Overslaan en naar de inhoud gaan

Untitled

Rik Moens

Nummer BK009395
Categorie schilderijen
Bewaarnemer M Leuven
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Rik Moens (°1969) stelt bepaalde normen binnen de schilderkunst, zoals formaat, signatuur en ondergrond, in vraag door er bewust van af te wijken. Wat hij schildert, is ondergeschikt aan de manier waarop hij dat doet. Omdat hij ostentatief grenzen verlegt, krijgt zijn artistieke praktijk een performatief karakter. Moens creëert ook tekeningen en installaties. Met die – vaak mechanisch aangedreven – assemblages bevraagt hij de rol van de kunstenaar en de ruimte die het kunstwerk inneemt.

Untitled (2007) is een zogenaamde ‘label painting’, waarbij Moens het canvas beschilderde zonder het uit de verpakkingsfolie te halen. Wanneer die toch zou worden verwijderd, blijft alleen een wit doek over. Het gaat om een stilleven met een mand appels, dat hij vluchtig kopieerde van het driehoekige label linksboven, dat bij het canvas hoort. De kunstenaar stelt zo de status van de daad van het schilderen in vraag en speelt met de artistieke verwachtingen van originaliteit en authenticiteit.

Rik Moens had solotentoonstellingen in Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle (1996), Netwerk Aalst (2008) en Loods 12, Wetteren (2019). Zijn werk was daarnaast te zien in het kader van groepstentoonstellingen in SEAS CC Scharpoord, Knokke (1995), S.M.A.K., Gent (1999), Voorkamer, Lier (2008) en Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle (2021).