Overslaan en naar de inhoud gaan

Materials – Konzum supermarket, Zagreb

Hana Miletić

Nummer BK009317
Categorie installaties
Bewaarnemer M HKA
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Hana Miletić (°1982) maakt voornamelijk handgeweven textielwerken. Ze zijn gebaseerd op geïmproviseerde herstellingen en transformaties die mensen uitvoeren in de publieke ruimte. Miletić fotografeert de reparaties en gebruikt haar foto’s als patronen (kartons) voor het weefgetouw. De kunstenaar brengt zo de trage arbeid van handwerk in verband met de versnelde economische en sociale condities van de hedendaagse samenleving zoals gentrificatie en automatisering.

Materials – Konzum supermarket, Zagreb (2018) is een groot textielwerk van tien meter lang en vier meter hoog. De titel verwijst naar de grootste supermarktketen van Kroatië, Miletić’ geboorteland. Het werk is een levensgrote replica van een stuk stof dat Miletić documenteerde op een bouwwerf van één van de winkels. Door het werk met de hand te weven, verwijst Miletić naar de huishoudelijke oorsprong van textielwerk, voordat het werd geïndustrialiseerd. Het handwerk vormt een tegenwicht aan de standaardisering die de winkelketen brengt. De verticale strepen verwijzen naar het supermarktlogo en de nationale vlag - wat de band tussen de winkel en de natiestaat nadrukkelijk maakt.

Hana Miletić had solotentoonstellingen in WIELS, Brussel (2018), La Loge, Brussel (2021), Kunsthall Bergen (NO, 2021), MUDAM, Luxemburg (LU, 2022) en Kunsthalle Mainz (DE, 2022). Haar werk was te zien tijdens Sharjah Biennial 13 (AE, 2017), Manifesta 14, Prishtina (2022) en Dhaka Art Summit (2023).