Overslaan en naar de inhoud gaan

Cinema

Philip Metten

Nummer BK009055
Categorie installaties
Bewaarnemer S.M.A.K.
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2019

Philip Metten (°1977) heeft een interdisciplinaire artistieke praktijk die zowel schilderkunst, beeldhouwkunst, architecturale installaties als collages omvat. Zijn werken zijn moeilijk te categoriseren, maar zijn zeer herkenbaar door het beperkte visuele vocabulaire van geometrische figuren dat de kunstenaar hanteert en voortdurend herconfigureert. De rode draad doorheen Mettens diverse oeuvre is ongetwijfeld architectuur. Hij vervaardigt zowel grootschalige in situ installaties die tegemoetkomen aan reële behoeftes, zoals een restaurant, evenals kleinschalige, sculpturale collages met technisch tekenpapier die het grondplan van grootsteden evoceren.

Cinema (2017) is een mobiele en modulaire structuur, speciaal ontworpen om videowerken van andere kunstenaars te presenteren. Vormelijk doet de aluminium constructie denken aan bepaalde historische fotocamera’s met hun uitschuifbare, accordeonachtige mechanisme. Aan het ene uiteinde functioneert de transportkist van dit werk als projectiewand. De andere zijde is afgesloten met een achthoekig reliëf, omgeven door vier driehoekige verlichtingselementen die de omliggende ruimte diffuus verlichten. In tegenstelling tot de gebruikelijke black box van een bioscoopzaal is CINEMA een transparante structuur die opgaat in de omliggende architecturale ruimte.

Philip Metten toonde zijn werk al in solotentoonstellingen in onder meer S.M.A.K., Gent (2006) en Z33, Hasselt (2010), Autocenter, Berlijn (2011) en Netwerk Aalst (2016). Hij stelde daarnaast tentoon in Extra City, Antwerpen (2015) en Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle (2020).