Overslaan en naar de inhoud gaan

Dropstein

Michèle Matyn

Nummer BK009582
Categorie fotografie
Bewaarnemer FOMU
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2023

Michèle Matyn (°1978) treedt in een bijzonder contact met landschappen en de culturele kaders die daarbij horen, zoals mythische verhalen en folkloristische rituelen. Haar reizen beschouwt ze als haar atelier. Haar artistieke proces eigent ze zich toe via fotografie, een medium dat ze experimenteel benadert door bijvoorbeeld foto’s met haar eigen lichaamswarmte te manipuleren. Daarnaast creëert ze installaties en vaak performatieve sculpturen. Humor en absurdistische accenten zijn nooit veraf.

Dropstein (2014) is een serie van acht unieke prints van uitvergrote Polaroidfoto’s, die in reliëf gezet zijn. Ze tonen druipstenen, maar Matyn legde ze niet vast vanuit de klassieke documentaire benadering. De beelden danken hun warme kleuren en wazigheid aan Matyns omgang met de camera, waarmee ze toevallige en vaak persoonlijke factoren omarmt. Het werk gaat over de manier waarop onze identiteit laag per laag vorm krijgt. Haar beleving van het landschap schuilt ook in de Engels en Duits klinkende titel van het werk. Die hint naar wat we zien, maar is uiteindelijk een onbestaand woord.

Michèle Matyn had solotentoonstellingen en performances in onder andere M HKA (2010, 2012, 2016 en 2019) en het Van Abbemuseum, Eindhoven (NL, 2018). Verder was haar werk al te zien in groepsexpo’s in BOZAR, Brussel (2008), FOMU, Antwerpen (2010 en 2011) en Z33, Genk (2023).