Overslaan en naar de inhoud gaan

Sub Sole - Wet Back

Massao Mascaro

Nummer BK009368-004
Categorie fotografie
Dating 2020
Bewaarnemer FOMU
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Massao Mascaro (°1990) is een fotograaf die meestal met zwart-witfotografie werkt en vaak fotoreeksen ontwikkelt met een specifiek territorium als onderwerp. Daarbij voert hij onderzoek naar hoe de mens zich cultureel en geografisch verhoudt ten aanzien van de ruimtes die hij bewoont.

Sub Sole (2017-2020) betekent ‘onder de zon’ in het Latijn en is een reeks van foto’s gemaakt aan de kusten van de Middellandse Zee. Twee verhaallijnen komen samen. Enerzijds wordt de regio gezien als de bakermat van beschavingen, waarbij Mascaro het traject van Odysseus als leidraad voor zijn reizen gebruikte. Anderzijds is het een plek van migratie en ballingschap. Daarom fotografeerde Mascaro het leven van jonge mannen die de oversteek uit Afrika maakten, in de hoop op een betere toekomst in Europa. Wet Back toont de natte rug van een jonge man met kort haar.

Massao Mascaro had een solotentoonstelling in BOZAR, Brussel (2017), nam deel aan de Mulhouse Photography Biennial (FR, 2018) en toonde zijn werk in groepstentoonstellingen in Le Botanique, Brussel (2015), FOMU, Antwerpen (2018), en Fondation A Stichting, Vorst (2021). In 2016 won hij de BOZAR Nikon Monography Series Award.