Overslaan en naar de inhoud gaan

Just Call Him and See If He Picks Up

Margarita Maximova

Nummer BK009552
Categorie videokunst
Bewaarnemer Mu.ZEE
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2022

Margarita Maximova (°1990) onderzoekt als videokunstenaar de invloed van taal en beelden op complexe psychologische, emotionele en sociale concepten, zoals het collectieve geheugen. Haar videoinstallaties ontstaan door eigen beelden te combineren met found footage materiaal. Vaak voegt ze elementen toe die autobiografisch zijn, zoals een mailuitwisseling met haar moeder over haar herinneringen aan de Sovjet-Unie.

Just Call Him and See If He Picks Up (2018) is een videowerk van zo’n zes minuten, dat op een enkel scherm wordt getoond. De titel slaat op de vader van twee zussen die een chatgesprek met elkaar voeren. De ene beweert daarbij dat hun vader is gestorven, maar door de aard van het communicatiekanaal gaat de emotionele lading van die boodschap verloren. De ruis die inherent is aan veel sociale media, resoneert met de doelloze beelden van mistige wegen en parkings.

Margarita Maximova had solotentoonstellingen en vertoningen in Het Bos, Antwerpen (2018), de Beursschouwburg, Brussel (2018) en bij de Vrienden v/h S.M.A.K., Gent (2020). Haar werk was daarnaast al te zien in groepsexpo’s in onder andere het Garage Museum of Contemporary Art, Moskou (2021), Frac Bretagne (FR, 2022) en Mu.ZEE, Oostende (2023).