Overslaan en naar de inhoud gaan

Chançard Bonnard

Wannes Lecompte

Nummer BK009410
Categorie schilderijen
Bewaarnemer S.M.A.K.
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Wannes Lecompte (°1979) stelt fundamentele vragen over de daad van het schilderen. De materialiteit van de verf en het canvas is zijn uitgangspunt voor een nauwgezette observatie van de zichtbare werkelijkheid, die voor de kunstenaar vertrekt bij het doek. Sporen in het weefsel zijn een aanleiding tot experiment, net als rituelen die een grens trekken tussen kunst en het dagelijks leven. Daarnaast maakt Lecompte tekeningen en sculpturen en draagt hij zijn onderzoekende houding uit door middel van performances.

Chançard Bonnard (2021) is een abstract olieverfschilderij op canvas in een overwegend blauw en zalmroze kleurenpalet. De titel verwijst naar de schilder Pierre Bonnard, wiens werk Lecompte onderzocht. Bovendien gaat hij met hetzelfde merk van olieverf, Charvin, aan de slag als Bonnard. Het uiteindelijke werk kwam tot stand na een tien jaar durend proces, dat voor de kunstenaar een bijzondere ervaring was. Nadat hij het doek steeds had overschilderd, merkte hij dat het af was – als ondergrond nota bene.

Wannes Lecompte had solotentoonstellingen en performances in de Oude Kerk, Sint-Agatha-Berchem (2017), CRAC, Brussel (2017), OPEK, Leuven (2019) en in CC Strombeek (2022). In het kader van groepstentoonstellingen was zijn werk te zien in De Garage, Mechelen (2007), CIAP, Hasselt (2013) en CC Strombeek (2013).