Overslaan en naar de inhoud gaan

Slow it down

Mous Lamrabat

Nummer BK009361
Categorie fotografie
Bewaarnemer FOMU
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Mous Lamrabat (°1983) integreert zijn Marokkaanse wortels in zijn fotografische praktijk. In een beeldtaal van tegenstellingen initieert hij een ontmoeting tussen de Marokkaanse en westerse cultuur en geeft hij een eigen draai aan de traditionele modefotografie. Kledingstukken en attributen uit de Noord-Afrikaanse cultuur vormen de basis van zijn ensceneringen, en combineert hij met symbolen uit de populaire, westerse cultuur. Niet alleen in zijn kleurgebruik, maar ook inhoudelijk creëert Lamrabat zo een sterk contrast. Eenvoud en – licht provocerende – humor zijn kenmerkend voor zijn foto’s.

Slow it down (2017) toont een Marokkaanse man met een motorhelm, traditioneel wit gewaad en witte sneakers. Hij staat op een witte rechthoek op een verder vaalroze grond en bevindt zich voor een gebouw met een opvallende kleurovergang van feloranje over roze naar donkerblauw. Het grootste contrast in de foto staat evenwel op de borst van de man, waar een zwart Nike-logo (de ‘swoosh’), een symbool van de westerse consumptiecultuur, het witte gewaad accentueert.

Mous Lamrabat had solotentoonstellingen in SteM Zwijgershoek, Sint-Niklaas (2019) en FOMU, Antwerpen (2019). In 2019 nam de British Journal of Photography Lamrabat op in zijn Ones to Watch. Zijn werk verscheen regelmatig op de covers van magazines als Vogue en Lampoon.