Overslaan en naar de inhoud gaan

Untitled Charted Missing Data

Gabriel Kuri Diaz

Nummer BK009054
Categorie beeldhouwwerken
Bewaarnemer Mu.ZEE
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2019

Gabriel Kuri Diaz (°1970) vervaardigt doordachte assemblages van alledaagse objecten en materialen die hij verzamelt. Hij brengt zaken samen die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben, wat excentrieke juxtaposities oplevert. Met een zekere portie absurditeit en anarchie wordt zijn artistieke praktijk zo een kritische reflectie over thema’s als consumentisme, recyclage of migratie. Vaak bevragen Kuri’s kunstwerken de subtiele doch ingrijpende mechanismen van organisatie, categorisatie en controle die bestaande politieke, economische en sociale systemen opleggen.

Untitled (Charted Missing Data) (2016) is een eigenzinnige assemblage van een stenen blok op het rolsysteem van een roestvrijstalen tafel. Met een humoristische ondertoon vulde hij de uitgeholde gaten in de steen opnieuw op met twee opgeblazen condooms. Verschillende contrasten zijn aan het werk: beweging en verankering, veelvuldig en eenmalig gebruik, hard en poreus, licht en zwaar, leeg en vol.

Gabriel Kuri Diaz had al solotentoonstellingen in instituten zoals Museo Tamayo, Mexico-Stad (2000), M HKA, Antwerpen (2003), Museion, Bozen (IT, 2010), Blaffer Art Museum, Houston (VS, 2010), Institute of Contemporary Art Boston (VS, 2011), Bergen Kunsthall (NO, 2012), WIELS, Brussel (2019), Aranya Art Center, Qinhuangdao (CN, 2023) en Museo Jumex, Mexico-Stad (2023). Daarnaast nam hij deel aan groepsexpo’s in onder meer S.M.A.K., Gent (2009) en Kunstmuseum St. Gallen (CH, 2018).