Overslaan en naar de inhoud gaan

Iconocopycity

Aglaia Konrad

Nummer BK009256
Categorie fotografie
Bewaarnemer FOMU
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Aglaia Konrad (°1960) bouwt al ongeveer dertig jaar aan een consistent oeuvre waarin de stad centraal staat. De kunstenaar stelt zich op als een onderzoeker, die door middel van fotografie het stedelijk weefsel ontrafelt. De transformatie van steden onder de invloed van processen als globalisering is daarbij een rode draad.

Iconocopycity (2011) is een installatie van uitvergrote kopieën van haar monografie Iconocity (2005). Dat biedt een associatief fotografisch avontuur door stedelijke ruimtes, aaneengeregen tot een visueel essay. De nevenschikking van de kopieën op één oppervlak genereert een alternatief stadslandschap. Doordat het deksel van het kopieerapparaat open bleef staan tijdens het scannen, ontstonden zwarte stroken. Die voegen een nieuw ritme toe aan de foto’s. Iconocopycity ontrafelt zo de tegenstellingen tussen de architectuur van een boek en de reële ruimte.

Aglaia Konrad had solotentoonstellingen in Camera Austria, Graz (AT, 2004), Museum für Gegenwartskunst, Siegen (DE, 2009), deSingel, Antwerpen (2005) en M Leuven (2016). Daarnaast nam Konrad deel aan talrijke groepsexpo’s, maar ze raakte vooral bekend door haar bijdrage aan documenta X, Kassel (DE, 1997) en Manifesta 9, Genk (2012).