Overslaan en naar de inhoud gaan

Aphasia

Jelena Juresa

Nummer BK009354
Categorie installaties
Bewaarnemer Mu.ZEE
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Jelena Jureša (°1974) reflecteert door middel van haar films, video- en foto-installaties over culturele identiteit, de politiek van herinnering en vergetelheid, gender, kolonialisme en collectief geweld. Ze speelt met de grenzen tussen object en subject, tussen beeld en waarheid. Persoonlijke herinneringen combineert ze met artefacten en politieke en historische narratieven.

Aphasia (2019) legt de vinger op de absurde collectieve stilte waartoe misdaad en de categorisatie van historische gebeurtenissen kan leiden. Door een complex web van verbindingen tussen het Belgische kolonialisme, het Oostenrijkse antisemitisme en de oorlog in Joegoslavië, focust de essayfilm op de verdraaide representatie van historisch trauma. Net als de medische term waarnaar de titel verwijst, de taalstoornis ‘afasie’, heerst veelal een onmogelijkheid om over het donkere verleden te praten.

Jelena Jureša toonde haar werk al in solotentoonstellingen in het Künstlerhaus Graz (AT, 2015), Museum of Contemporary Art, Belgrado (2016) en in ARGOS, Brussel (2019). Aphasia werd getoond op Contour 9, Mechelen (2019), Courtisane, Brussel (2019), DocLisboa, Lissabon (2019), in het Museum of Contemporary Art, Zagreb (2019), Kunstverein, Hamburg (DE, 2020) en op het 23e Ji.hlava International Documentary Film Festival in Praag, waar Jureša de hoofdprijs in de wacht sleepte.