Overslaan en naar de inhoud gaan

The Hand, The Eye and It

Hedwig Houben

Nummer BK009435
Categorie installaties
Bewaarnemer M Leuven
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Hedwig Houben (°1983) verkent de relatie tussen maker, object en verteller. Ze gaat de dialoog aan met haar sculpturen in performances, die ze documenteert in videowerken. Zo onderzoekt ze processen van identiteitsvorming, zowel van zichzelf als kunstenaar, als van de objecten die ze maakt en de omgeving waarin ze worden geplaatst. In het creatieproces gaan alle partijen immers door een transformatieproces. Haar sculpturen zijn vaak van tijdelijke aard – wat ook blijkt uit haar keuze voor plasticine – en bestaan vooral in dienst van Houbens artistieke reflectie.

The Hand, The Eye and It (2013) bestaat uit een videowerk met een bijhorende plasticinen sculptuur. De video is gebaseerd op een performance van Houben waarin die sculptuur, een plasticinen kopie van Houbens hand, een centrale rol speelt. De hand treedt op als bemiddelaar tussen Houben als performer, het oog van de maker en ‘It’, de vleeskleurige homp plasticine waaruit de maker een object creëert.

Hedwig Houben had performances en solotentoonstellingen bij P/////AKT, Amsterdam (2012), in Spike Island, Bristol (GB, 2016) en M HKA, Antwerpen (2019). Haar werk was daarnaast te zien op het Lofoten International Art Festival (NO, 2015) en in groepstentoonstellingen in M HKA, Antwerpen (2014), Fearnley Museet, Oslo (2014), Kunsthalle Münster (DE, 2016) en het Permekemuseum, Jabbeke (2017).