Overslaan en naar de inhoud gaan

Walking and Talking

Hamza Halloubi

Nummer BK009447
Categorie videokunst
Bewaarnemer S.M.A.K.
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Hamza Halloubi (°1982) zoekt in zijn ‘videogedichten’ de snijlijn tussen documentaire en fictie op. Vanuit thema’s als geschiedenis, kolonialisme en identiteit werpt hij een ander, poëtisch licht op het verleden, als een alternatief voor de officiële narratieven. De persoonlijke en collectieve facetten van de geschiedenis lopen in zijn werk door elkaar.

Walking and Talking (2018-2020) is een sleutelwerk van de kunstenaar. De film, met een ronde vorm die de afwezigheid van begin en einde suggereert, toont schokkerige beelden van een vrouw in een museum die reflecteert over hetgeen ze ziet. Het Engelse transcript leidt de kijker doorheen het werk en zorgt voor houvast. De vrouw spreekt over identiteit, klasse en artistiek erfgoed, en stelt de positie van een niet-westerling in relatie tot moderne westerse kunst in vraag. Westerse kunst maakt aanspraak op universaliteit, maar zet andere narratieven buiten spel.

Hamza Halloubi stelde solo tentoon in BOZAR, Brussel (2013), CENTRALE, Brussel (2014) en ARGOS, Brussel (2021). Hij droeg bij aan groepsexpo’s in Extra City, Antwerpen (2018), KANAL – Centre Pompidou, Brussel (2019) en M Leuven (2021).