Overslaan en naar de inhoud gaan

Letraset Green 02

Manor Grunewald

Nummer BK009549
Categorie gemengde media
Bewaarnemer S.M.A.K.
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2022

Manor Grunewald (°1985) ontwikkelt een artistieke praktijk vanuit de grenszone tussen schilderkunst, collage en grafiek. Zo onderzoekt hij de transformaties die elke reproductie van een beeld met zich meebrengt. Het archief dat hij aanlegt met materiaal uit catalogi, magazines of posters, fungeert als vertrekpunt voor een manueel proces van kopiëren, scannen, vergroten, uitknippen en verlijmen. Een veelheid aan toevallige factoren draagt zo bij aan Grunewalds werken.

Letraset Green 02 (2022) doet minimalistisch en abstract aan door het grote donkergroene vlak, horizontaal onderbroken door een rechte witte lijn. Onderaan springen de metalen ringen in het oog, een bindmethode voor een schrift of boek. Ook de nietjes en lichtvlekken wijzen erop dat het werk door middel van scannen, uitvergroten en opnieuw printen tot stand kwam. De titel verwijst naar Letraset, een bedrijf dat vellen produceerde waarvan letters en dergelijke konden worden overgezet op papier.

Manor Grunewald had solotentoonstellingen in het Frans Masereel Centrum, Kasterlee (2015), De Garage (met Frederik Van Simaey), Mechelen (2017) en bij Ontsteking, Gent (2021). Zijn werk was te zien op het Incubate Festival, Tilburg (NL, 2015) en op de Biënnale van België, Gent (2019), en in groepsexpo’s in BOZAR, Brussel (2011) en Institut Français, München (DE, 2022). Hij cureerde ook een expo in het Rubenskasteel, Zemst (2023).