Overslaan en naar de inhoud gaan

Subterrain

Geert Goiris

Nummer BK009262
Categorie fotografie
Bewaarnemer FOMU
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Geert Goiris (°1971) is fotograaf. In zijn raadselachtige beelden confronteert hij de toeschouwer met perplexiteit en bevreemding. Op zoek naar een doorgedreven detaillering gebruikt Goiris steeds analoge grootbeeldcamera’s. Hij positioneert zich vaak als buitenstaander, zodat de afstand tussen waarnemer en onderwerp tastbaar wordt. Zijn foto’s koppelt hij opzettelijk los van een specifiek tijdperk, zodat het lijkt alsof we zowel naar het verleden als naar de toekomst kijken.

Subterrain (2011) is een kleurenfoto waarin het rotsachtige landschap van een grot belicht wordt in felle tinten. Een deel van de foto is diep zwart, waardoor het lijkt alsof het beeld nog aan het ontstaan is, of reeds aan het verdwijnen. De compositie en lichtinval brengen een verwarring tussen voor- en achtergrond teweeg. Het desolate, onidentificeerbare landschap is ontdaan van elke specifieke referentie aan plaats of tijd, zoals typerend is voor het oeuvre van Goiris.

Geert Goiris had solotentoonstellingen in FOMU, Antwerpen (2000), Hamburger Kunsthalle (DE, 2010), M Leuven (2013) en FOAM, Amsterdam (2015). Zijn werk was te zien op Manifesta 5, San Sebastian (ES, 2004) en in groepstentoonstellingen in M HKA, Antwerpen (2002), Museum of Contemporary Art, Santiago (CL, 2006), Museum of Contemporary Photography Chicago (US, 2015), WIELS, Brussel (2008), Palais de Tokyo, Parijs (FR, 2010) en in Centre Pompidou-Metz (FR, 2016).