Overslaan en naar de inhoud gaan

The Runner’s Body

Anna Godzina

Nummer BK009420
Categorie installaties
Bewaarnemer M HKA
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Anna Godzina (°1990) creëert kinetische sculpturen en installaties die subtiele geluiden in de ruimte verspreiden. De werken zijn vervaardigd uit alledaagse materialen en gevonden objecten zoals elektrische motoren, onderdelen van muziekinstrumenten, buizen en pijpen, stenen, hout en metaal. Haar praktijk onderzoekt de mogelijkheden van geluid om onze ruimtelijke perceptie te herdefiniëren en bespeelt de akoestische eigenschappen van objecten in onze omgeving. Het spanningsveld tussen mechanica en esthetiek alsook de ontmoeting van functionaliteit en poëzie is in haar installaties sterk aanwezig.

The Runner’s Body (2019) bestaat uit stukken ‘dood’ hout waarin geluidsinstallaties geplaatst werden. De trillingen van de luidsprekers zorgen voor de desintegratie van de structuur, maar brengen ook het geheel tot leven door kleine stukken hout te doen opspringen. Anna Godzina verbindt in dit werk kinetica met natuurlijke materialen en elementen, een gegeven dat in haar recente werken steeds meer terugkomt.

Anna Godzina had solotentoonstellingen in AAIR, Antwerpen (2020) en M HKA (Inbox), Antwerpen (2021). Haar werk was te zien op groepstentoonstellingen in S.M.A.K., Gent (2017), de Beursschouwburg, Brussel (2018) en CIAP, Hasselt (2019).