Overslaan en naar de inhoud gaan

Double Twisting

Roberta Gigante

Nummer BK009405
Categorie gemengde media
Bewaarnemer Middelheimmuseum
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Roberta Gigante (°1986) is een Italiaanse kunstenaar met een zeer uiteenlopend oeuvre: van geluidsinstallaties en interventies in de publieke ruimte tot sculpturen en werken op papier. Haar werken zijn subtiel, speels en licht. Ze verkent archetypische thema's uit de kunstgeschiedenis en laat zich inspireren door de wetenschappelijke literatuur over dynamische processen van transformatie en uitwisseling. Haar werken weigeren spectaculaire effecten en monumentale elementen en vinden een accuraatheid in structurele eenvoud. Ze roepen een emotionele verwantschap op met zowel de bezoeker als de omringende ruimte.

Double Twisting (2021) is een werk met twee dunne, parallelle en cirkelvormige neonbuizen. Het is geïnspireerd op het oeroude symbool van de ouroboros, een slang die zijn eigen staart opeet. De ouroboros symboliseert eeuwige cyclische vernieuwing, maar verwijst ook naar lichaam én geest, de twee als een 'eenheid die alles is'. De kleuren die de gassen afgeven zijn in permanente interactie met de omgeving: ze variëren en vermengen zich naargelang de atmosferische omstandigheden.

Roberta Gigante nam deel aan groepstentoonstellingen in M HKA, Antwerpen (2021), Espace 251 Nord, Luik (2015, 2022) en CC Strombeek (2014, 2017). Ze heeft permanente werken in de openbare ruimte in Gent en Antwerpen.