Overslaan en naar de inhoud gaan

Nocturne

Pieter Geenen

Nummer BK007980
Categorie videokunst
Bewaarnemer Mu.ZEE
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2017

Pieter Geenen (°1979) werkt met audiovisuele media en fotografie. In zijn oeuvre slaat hij een brug tussen specifieke plekken, gebeurtenissen of gemeenschappen aan de ene kant, en maatschappelijke en geopolitieke thema’s aan de andere kant. Vaak speelt de kunstenaar tegenstellingen en omkeringen uit om zijn insteek duidelijk te maken. Geenen is medeoprichter van Messidor, een platform voor reflectie, productie en distributie.

Nocturne (2006) is een zwart-wit videowerk van zo’n 28 minuten. Met een CCTV-bewakingscamera maakte Geenen nachtelijke opnames op het Italiaanse eiland Lampedusa. Het leven dat zich ‘s nachts afspeelt, staat in schril contrast met de toeristische bedrijvigheid overdag. Lampedusa is een belangrijke bestemming voor bootmigranten. Het donker helpt om het onderscheppen van asielzoekers op zee of het transport naar andere opvangcentra, uit het zicht van de toeristen te houden. Op één eiland bestaan zo twee parallelle en paradoxale werelden.

Pieter Geenen had solotentoonstellingen en screenings in De Garage, Mechelen & CC Strombeek (samen met Johan Grimonprez, 2009), in het Museum van Elsene (2012), ARGOS, Brussel (2015) en de Beursschouwburg, Brussel (2016). Hij nam deel aan groepsexpo’s in Be-Part, Waregem (2011), La Capella, Barcelona (ES, 2012), en M Leuven (2013). Zijn werk was ook te zien op filmfestivals als Rencontres Internationales, Madrid (2010) en DocLisboa, Lissabon (2012).