Overslaan en naar de inhoud gaan

mirador

Pieter Geenen

Nummer BK009406
Categorie videokunst
Bewaarnemer Mu.ZEE
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Pieter Geenen (°1979) werkt met audiovisuele media en fotografie. In zijn oeuvre slaat hij een brug tussen specifieke plekken, gebeurtenissen of gemeenschappen aan de ene kant, en maatschappelijke en geopolitieke thema’s aan de andere kant. Vaak speelt de kunstenaar tegenstellingen en omkeringen uit om zijn insteek duidelijk te maken. Geenen is medeoprichter van Messidor, een platform voor reflectie, productie en distributie.

mirador (2016) vormt een onderzoek naar de handeling van het kijken en de menselijke verhoudingen die daarin worden weerspiegeld. Op de Mirador del Estrecho, de panoramische uitkijkpost op het meest zuidelijke punt van Europa, turen toeristen naar het Afrikaanse continent dat als een fata morgana opdoemt. Ze kijken naar het onbekende, maar prachtige landschap, maken foto’s en geven commentaar. Subtiel biedt Geenens videowerk een reflectie op wij-zij-denken, migratie en globalisering.

Pieter Geenen had solotentoonstellingen en screenings in CC Strombeek (samen met Johan Grimonprez, i.s.m. De Garage), Strombeek en Mechelen (2009), in het Museum van Elsene (2012), ARGOS, Brussel (2015) en de Beursschouwburg, Brussel (2016). Hij nam deel aan groepsexpo’s in Be-Part, Waregem (2011), La Capella, Barcelona (ES, 2012), en M Leuven (2013). Zijn werk was ook te zien op filmfestivals als Rencontres Internationales, Madrid (2010) en DocLisboa, Lissabon (2012).