Overslaan en naar de inhoud gaan

Care

Pélagie Gbaguidi

Nummer BK009295-005
Categorie tekeningen
Bewaarnemer S.M.A.K.
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Pélagie Gbaguidi (°1965) is afkomstig uit Benin. De kunstenaar identificeert zich als een ‘griot’. In de West-Afrikaanse traditie is dat een verhalenverteller die als een levend archief tradities en wijsheid overlevert. Gbaguidi heeft in haar werk een uitgesproken aandacht voor sporen van trauma en gaat in op de (post)koloniale geschiedenis. Vaak gaat ze met archiefmateriaal aan de slag, als tegenbeweging tegen het proces van vergetelheid. Haar oeuvre bestaat hoofdzakelijk uit tekeningen, die performatief tot stand komen.

Care (2020) is een grote reeks van expressieve tekeningen in potlood en pastel, waarvan er vijf werden aangekocht. De serie is gecreëerd op papier uit het AfricaMuseum in Tervuren. Het museum bood enkele jaren geleden de mogelijkheid om bepaalde delen van het archief op te komen halen. Gbaguidi nam pagina’s uit een encyclopedie over flora in de Congolese regio Katanga mee naar huis, die de ondergrond vormen voor Care. Het werk heeft een belangrijke therapeutische dimensie, doordat het bijdraagt aan de verwerking van het collectieve, koloniale trauma. Deze tekening, op een pagina met de weergave van een plant, toont menselijke figuren in blauwe, rode en zwarte lijnen. In oker en rood bracht ze een patroon aan met bollen.

Pélagie Gbaguidi toonde haar werk op de Biënnale van Dakar (meermaals tussen 2004 en 2018), de Biënnale van Lubumbashi (CD, 2019), Kunstenfestivaldesarts, Brussel (2021), en in groepsexpo’s in Museum für Moderne Kunst, Frankfurt am Main (DE, 2014), WIELS, Brussel (2019) en het Middelheimmuseum, Antwerpen (2021).