Overslaan en naar de inhoud gaan

Anupam

Alexis Gautier

Nummer BK009416-001
Categorie beeldhouwwerken
Bewaarnemer S.M.A.K.
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Alexis Gautier (°1990) kiest in zijn artistieke praktijk voor meerstemmigheid. Zijn werk komt vaak tot stand in samenwerking met andere personen. Gautier exploreert de culturele interacties, toevalligheden, misvattingen en wederzijdse ontdekkingen die met dergelijke ontmoetingen gepaard gaan. Door middel van sculpturen, installaties, video’s, tekeningen en textielwerk documenteert hij de narratieven die zo ontstaan.

De MacGuffin Series (2021) omvat vijftien delen, waarvan drie in de collectie werden opgenomen: Anupam, Alexis en Shen. Het gaat om porseleinen deuren die in China werden gefabriceerd. Ze dienen als portretten van de eigenaars van die voordeuren, maar ook als portalen naar de verhalen van Gautier. In de filmtheorie is een ‘MacGuffin’ een object dat of gebeurtenis die de plot drijft, maar op zichzelf onbelangrijk is of niet nader wordt gedefinieerd. Zo dragen ook de deuren een narratief, zonder alle details prijs te geven.

Alexis Gautier had solotentoonstellingen in BOZAR, Brussel (2017), Blue Mountain School, Londen (2018), basis, Frankfurt am Main (DE, 2019) en M Leuven (2021). Hij toonde zijn werk in groepsexpo’s in Extra City, Antwerpen (2017), in het kader van het LODGERS-programma in M HKA (i.s.m. Air Antwerpen), Antwerpen (2018), CC Sint-Niklaas (2018) en nona, Mechelen (2018). In 2020 nam hij deel aan de New Wight Biennial in Los Angeles (US).