Overslaan en naar de inhoud gaan

fig. a, a comme alphabet (ayppenkeem)

Mekhitar Garabedian

Nummer BK009320
Categorie tekeningen
Bewaarnemer S.M.A.K.
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Mekhitar Garabedian (°1977) heeft Armeense roots en groeide deels op in Syrië en Libanon, maar woont en werkt al decennialang in België. Zijn migratieachtergrond loopt als een rode draad doorheen zijn oeuvre, waarin hij de complexiteit van gelaagde identiteiten ontrafelt. Garabedian werkt met audiovisuele media, fotografie, tekeningen en installaties en inspireert zich op de conceptuele kunst. Humor, taal en de raakvlakken tussen culturen vormen knooppunten in zijn artistieke praktijk.

fig. a, a comme alphabet (ayppenkeem) (2017) is een reeks van tekeningen die ontstonden tijdens het leren van het Armeense alfabet, waarbij Garabedian de tekens omzet naar het Latijnse schrift. De nauwkeurige documentatie van dat leermoment verwijst naar het verlies van zijn moedertaal door migratie. Dergelijke ‘alfabet-oefeningen’ zijn een belangrijk aspect in Garabedians artistieke praktijk, waarmee hij de relatie tussen betekenis en betekenaar onderzoekt.

Mekhitar Garabedian had solotentoonstellingen in S.M.A.K., Gent (2011) en BOZAR, Brussel (2015). In het kader van groepstentoonstellingen was zijn werk te zien in WIELS, Brussel (2017) en de Hamburger Kunsthalle (DE, 2017). Hij nam deel aan de 56e Biënnale van Venetië (IT, 2015) en Kunstenfestival Watou (2021).