Overslaan en naar de inhoud gaan

Une scène à deux

Michel François & Ann Veronica Janssens

Nummer BK009550
Categorie gemengde media
Bewaarnemer M Leuven
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2022

Michel François & Ann Veronica Janssens werken sinds 1985 regelmatig samen, maar hebben daarnaast elk een eigen artistieke praktijk. Janssens werkt voornamelijk in situ met efemere materialen zoals geluid, licht of nevel. Haar manipulaties van bestaande architecturale ruimtes herdefiniëren de perceptie ervan. Ook François werkt met efemere constellaties, waarbij zijn foto’s, prints, video’s en ruimtelijke werken zich voortdurend tegenover elkaar herpositioneren. Zo verwerkt hij complexe betekenislagen, die vaak aan hedendaagse kwesties refereren, in eenvoudige materialen.

Une scène à deux (2022) maakt deel uit van een serie van vijftien herconfigureerbare muurwerken, die een brug slaan tussen de oeuvres van François en Janssens. Voor een aluminiumprint van een foto van François (Havana, 2015) plaatste Janssens een geribbelde glasplaat. De waarneming van de foto wordt daardoor erg afhankelijk van het standpunt van de toeschouwer. Bovendien kan zowel de positie van het glas als van de foto worden gewijzigd.

Michel François & Ann Veronica Janssens vertegenwoordigden België op de 48e Biënnale van Venetië (IT, 1999) en creëerden de scenografie voor een dansvoorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker (2009). François nam deel aan documenta IX, Kassel (DE, 1992) en had solotentoonstellingen in S.M.A.K., Gent (2009) en BOZAR, Brussel (2023). Janssens had solotentoonstellingen in M HKA, Antwerpen (1997), het Middelheimmuseum, Antwerpen (2003) en S.M.A.K., Gent (2015).