Overslaan en naar de inhoud gaan

Tumbling Woodblocks

Filip Francis

Nummer BK009339
Categorie beeldhouwwerken
Bewaarnemer M HKA
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Filip Francis (°1944) werd vooral bekend omwille van de schilderijen die hij maakte in de
periferie van zijn gezichtsveld, waarbij hij al schilderend naar een bepaald punt keek dat buiten het weer te geven object lag. Daarop varieerde hij, zoals schilderen met één hand, of simultaan links- en rechtshandig schilderen. Voor Francis komt de picturale wereld niet overeen met een correcte retinale visie.

Tumbling Woodblocks (1975) is het protocol en materiaal voor de performances Climax for Tumbling Woodblocks (1973-1975) en Solo for Tumbling Woodblocks (1975). Het zijn performances waarbij houten paletten van verschillende houtsoorten en grootte in een bepaalde configuratie worden gezet en als dominostenen achter elkaar omvallen, nadat de eerste werd omgeduwd. Het woord ‘solo’ refereert aan de muzikale compositie die ontstaat door het geluid dat weerklinkt wanneer de blokken op de vloer vallen. De performances werden daarom doorheen de jaren niet alleen in video’s en foto’s gedocumenteerd, maar ook in partituren.

Filip Francis deed sinds de jaren zeventig tal van performances. Hij had onder meer een solotentoonstelling in ICC Antwerpen (1977) en nam deel aan groepstentoonstellingen in onder andere IAC, Villeurbanne (FR, 1985), CENTRALE, Brussel (2009), Extra City, Antwerpen (2012) en M HKA, Antwerpen (2019).