Overslaan en naar de inhoud gaan

Cassius Clay

Dodi Espinosa

Nummer BK009393
Categorie beeldhouwwerken
Bewaarnemer Mu.ZEE
Collectie Collectie Vlaamse Gemeenschap
Aankoopjaar 2021

Dodi Espinosa (°1985) werd geboren in Mexico City, maar woont en werkt in België. Zijn onconventionele beeldtaal verraadt invloeden van het surrealisme en sjamanisme in zijn overwegend ruimtelijk werk. Espinosa gelooft in de transformerende kracht van kunst en werpt een blik op historische en actuele vraagstukken. Meestal werkt hij in klei, die hij vervolgens beschildert, maar ook materialen als brons, hout, textiel en papier-maché komen voor in zijn oeuvre.

Cassius Clay (2019) bestaat uit een kleien bloempot, een plastic bananenplant en een rond beschilderd tafeltje. De pot toont het gezicht van de Amerikaanse bokser Cassius Clay (1942-2016). Later veranderde hij zijn naam naar Muhammad Ali, gezien Clay verwijst naar het slavenverleden van zijn familie. Espinosa liet zich inspireren door de traditionele ‘Testa di moro’, een Italiaanse traditie waarbij bloempotten de vorm hebben van zwarte of Moorse hoofden. Op het blauwe tafelblad schilderde hij de gele sterren van de Europese Unie. Het werk verwijst naar problematische koloniale referenties in de westerse beeldcultuur en naar slavernij, waaraan ook de bananenplant herinnert.

Dodi Espinosa had een solotentoonstelling bij Beautiful Distress, Amsterdam (2022). Hij nam daarnaast deel aan groepstentoonstellingen in Mu.ZEE, Oostende (2018 en 2022), M HKA (i.s.m. NICC), Antwerpen (2019), het Fries Museum, Leeuwarden (NL, 2020) en W139, Amsterdam (2020).